Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei (CEPI) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au cerut cercetătorilor și guvernelor să consolideze și să accelereze cercetarea globală pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie.

Ei au subliniat importanța extinderii cercetării pentru a include familii întregi de agenți patogeni care pot infecta oamenii, indiferent dacă există sau nu riscul de pandemie, precum și concentrarea asupra agenților patogeni individuali. Abordarea propune utilizarea prototipurilor de agenți patogeni ca ghiduri sau identificatori pentru a dezvolta baza de cunoștințe pentru familii întregi de agenți patogeni.

La Summitul global de pregătire pentru pandemie din 2024, desfășurat la Rio de Janeiro, Brazilia, OMS R&D Blueprint for Epidemics a emis un raport care îndeamnă la o abordare mai amplă din partea cercetătorilor și a țărilor. Această abordare își propune să creeze cunoștințe, instrumente și contramăsuri aplicabile pe scară largă care pot fi adaptate rapid la amenințările emergente. De asemenea, urmărește să accelereze supravegherea și cercetarea pentru a înțelege modul în care agenții patogeni transmit și infectează oamenii, precum și răspunsul sistemului imunitar.

„Cadrul științific al OMS pentru pregătirea cercetării pentru epidemii și pandemii este o schimbare vitală în modul în care lumea abordează dezvoltarea contramăsurilor, fiind puternic susținută de CEPI. Așa cum a fost prezentat la Summit-ul global de la Rio de Janeiro,  acest cadru va ajuta la coordonarea cercetării asupra familiilor întregi de agenți patogeni, o strategie care urmărește să întărească capacitatea lumii de a răspunde rapid la situațiile neprevăzute date de agenți patogeni emergenți, la răspândirea zoonotică și la amenințările necunoscute, denumite agent patogen X”, a declarat Dr. Richard Hatchett, CEO al CEPI.

Activitatea de stabilire a priorităților a implicat peste 200 de oameni de știință din peste 50 de țări, care au evaluat aspectele științifice și dovezile privind 28 de familii de virusuri și un grup de bacterii, care cuprinde 1652 de agenți patogeni. Riscul de epidemie și pandemie a fost determinat luând în considerare informațiile disponibile despre modelele de transmitere, virulența și disponibilitatea testelor de diagnosticare, vaccinurilor și tratamentelor. 

CEPI și OMS au cerut, de asemenea, cercetări coordonate la nivel global, bazate pe colaborare, pentru a se pregăti pentru potențiale pandemii.

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. De asemenea, ne învață importanța științei și a deciziei politice în diminuarea impactului. Avansarea cunoștințelor noastre despre numeroși agenți patogeni care ne înconjoară este un proiect global care necesită participarea oamenilor de știință din fiecare țară”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Pentru a facilita acest lucru, OMS angajează instituții de cercetare din întreaga lume pentru a înființa Collaborative Open Research Consortium(CORC) pentru fiecare grup de agenți patogeni, cu un Centru de Colaborare OMS, care acționează ca centru de cercetare pentru fiecare grup de agenți patogeni.

Aceste CORC din întreaga lume vor implica cercetători, dezvoltatori, finanțatori, autorități de reglementare, experți în studii etc., cu scopul de a promova o mai mare colaborare la nivelul cercetării și o participare echitabilă, în special din partea regiunilor în care agenții patogeni sunt cunoscuți sau foarte probabil să circule.

 

Sursa informațiilor: www.who.int