Rezistența la antibiotice este atunci când bacteriile (germenii) dezvoltă modalități de supraviețuire la medicamentele menite să le omoare. Utilizarea greșită și utilizarea excesivă a antibioticelor au contribuit la rezistența la antibiotice, problema care a fost considerată, de către agențiile globale de sănătate, o amenințare urgentă pentru sănătatea publică.

Atunci când o persoană se infectează cu bacterii rezistente la antibiotice, antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente în oprirea infecției. Acest lucru îngreunează tratamentul și crește riscul de răspândire a infecției rezistente la antibiotice la alți oameni.

Din fericire, experții au identificat modalități de a preveni creșterea rezistenței la antibiotice.

Ce sunt bacteriile rezistente la antibiotice?

Bacteriile rezistente la antibiotice sunt germeni care nu mai pot fi controlați sau uciși de un medicament antibiotic. Această rezistență se dezvoltă atunci când bacteriile se schimbă sau se modifică într-un mod care face ca antibioticele să fie mai puțin eficiente.

Rezistența la antibiotice apare în mod natural atunci când bacteriile evoluează și dezvoltă mecanisme de apărare pentru a supraviețui unui mediu în schimbare, dar experții spun că utilizarea abuzivă a antibioticelor accelerează periculos procesul.

Un număr tot mai mare de bacterii devin rezistente la antibiotice, inclusiv cele care provoacă infecții ale pielii, infecții ale tractului urinar, meningită, boli cu transmitere sexuală și infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia.

Pentru a fi clar, nu oamenii, ci bacteriile devin rezistente la antibiotice.

Prevenirea

Infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice pot fi dificil de tratat și pot afecta pe oricine. Deși este posibil să nu fie eliminată rezistența la antibiotice, există modalități de a preveni agravarea acestei problemei.

Unele dintre aceste metode de prevenire includ evitarea suprasolicitării antibioticelor, oprirea răspândirii infecțiilor bacteriene, cumpărarea și pregătirea alimentelor în condiții de siguranță și atenția la utilizarea excesivă a produselor de uz casnic antibacteriene.

Evitați medicamentele inutile

Suprasolicitarea antibioticelor este un factor principal de rezistență la antibiotice. Antibioticele pot fi medicamente care salvează viețile pentru infecțiile bacteriene, dar sunt uneori prescrise și utilizate în mod inutil pentru infecții virale precum răceli, tuse, gripă și dureri de gât.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cel puțin 47 de milioane de prescripții de antibiotice în fiecare an în cabinetele medicilor din SUA și în departamentele de urgență nu sunt necesare. Această utilizare excesivă duce la creșterea capacității bacteriilor de a rezista la antibiotice.

Puteți ajuta la evitarea prescripțiilor inutile utilizând corect antibioticele:

  • Nu luați un antibiotic pentru un virus (cum ar fi răceala sau gripa);
  • Nu păstrați un antibiotic pentru utilizare ulterioară;
  • Nu luați niciodată un antibiotic prescris pentru altcineva;
  • Luați antibiotice exact așa cum vi s-a prescris.

Este important să luați antibiotice exact așa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Omiterea dozelor sau oprirea tratamentului prea devreme – chiar dacă vă simțiți mai bine – permite bacteriilor rămase să prospere, ceea ce duce la rezistență la antibiotice.

Tratament

Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice sunt dificil de tratat și uneori pot fi imposibile. Durata tratamentului va depinde de tipul de infecție și de locul în care se află corpul.

Tratamentul poate avea loc în spital, acasă sau în centrul de reabilitare. Medicamentele specifice utilizate vor varia în funcție de tipul exact de infecție rezistentă la antibiotice. De obicei sunt tratați cu unul sau mai multe antibiotice.

Dacă antibioticele nu sunt eficiente pentru o anumită infecție, tratamentul de susținere poate fi o opțiune. Acesta este momentul în care pacientul primește medicamente și are grijă de simptome precum febră, durere, umflături, tuse sau deshidratare până când prezintă semne de îmbunătățire.

 

 

Sursă material www.verywellhealth.com.