Potrivit noilor cercetări de la Clinica Mayo și de la Universitatea de Stat din Washington, bandajul inteligent ar putea fi o alternativă eficientă la antibioticele prescrise pentru tratarea rănilor infectate. Rezultatele au fost prezentate la ASM Microbe 2022, reuniunea anuală a Societății Americane de Microbiologie.

Într-un studiu recent, efectuat pe șoareci, noile bandaje inteligente care conțin peroxid de hidrogen, numite pansamente electro-chimice sau e-bandaje, au reușit să reducă prezența bacteriilor biofilm Staphylococcus aureus (MRSA) rezistente la meticilină, prezente în rană, cu până la 99% după 2 zile de tratament.

La persoanele cu leziuni cutanate ale pielii, tratamentul tipic include curățarea plăgii folosind diverse soluții, inclusiv peroxid de hidrogen, aplicarea de creme sau unguente antiseptice și, uneori, administrarea de antibiotice. Dacă rănile nu se vindecă, devin răni cronice, care pot fi deosebit de greu de tratat.

Cercetările au arătat că rănile cronice adăpostesc adesea biofilme (comunități de microorganisme care trăiesc împreună, care se atașează la suprafețe). Bacteriile prezente în astfel de biofilme se pot dezvolta și rezistă efectelor tratamentului cu antibiotice, motiv pentru care sunt greu de tratat chiar și cu un tratament prelungit cu antibiotice. Utilizarea prelungită a antibioticelor poate duce la selectarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Prezența biofilmelor în răni întârzie vindecarea acestora; rănile care adăpostesc microorganisme sunt frecvente la pacienții care sunt mai în vârstă, diabetici sau imunocompromiși.

”Infecțiile rănilor sunt frecvente și pot fi dificil de tratat. Astfel, este important să se dezvolte noi strategii, tehnologii și regimuri de tratament care să nu se bazeze pe antibiotice”, declară dr. Yash S. Raval, autorul principal al studiului.

Soluția de peroxid de hidrogen este folosită pentru curățarea rănilor. Chiar dacă, peroxidul de hidrogen are proprietăți antibacteriene și de vindecare a rănilor, soluția este instabilă din punct de vedere chimic și, prin urmare, efectele sale sunt de scurtă durată. Dr. Raval și colegii săi au dezvoltat e-bandaje pentru a produce continuu peroxid de hidrogen, fiind un tratament al rănilor infectate.

 

Societatea Americană pentru Microbiologie este una dintre cele mai mari societăți profesionale dedicate științelor vieții, din care fac parte 30.000 de oameni de știință și practicieni din domeniul sănătății. 

 

Sursă foto: spectrum.ieee.org

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net