Sub țepii aricilor europeni, un blocaj microbian ar fi produs un agent patogen periculos rezistent la medicamente, cu mult înainte de era utilizării antibioticelor la om.

„Fără îndoială, utilizarea antibioticelor accelerează rezistența bacteriilor la medicamente, însă acești microbi au obținut genele de undeva pentru a le oferi rezistență, iar oamenii de știință nu știu de unde provin majoritatea acestor gene, spune Jesper Larsen, medic veterinar la Statens Serum Institut din Copenhaga.

În acest studiu, Larsen și colegii săi au urmărit evoluția unui tip de stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA) la arici și s-a observat că pe pielea acestor animale, o ciupercă care produce antibiotice naturale ar fi creat mediul pentru ca rezistența bacteriilor la medicamente să evolueze.

Stafilococul auriu meticilino-rezistent este unul dintre cei mai comuni agenți patogeni rezistenți la medicamente și infectează sute de mii de oameni din întreaga lume în fiecare an, iar aceste infecții pot fi greu de tratat.

Echipa a descoperit pentru prima dată MRSA la arici printr-o coincidență cu ani în urmă, când biologul Sophie Rasmussen, a abordat echipa lui Larsen pentru a preleva probe dintr-un congelator plin cu arici morți. Dintre aceste animale colectate din Danemarca, 61% aveau MRSA. „Am găsit această prevalență extrem de ridicată la arici”, spune Larsen.

În această lucrare, oamenii de știință au cercetat aricii (Erinaceus europaeus și Erinaceus roumanicus) din 10 țări europene și Noua Zeelandă. Lucrătorii de la centrele de salvare a animalelor sălbatice au tamponat nasul, pielea și picioarele a 276 de animale. MRSA a fost răspândită la arici din Regatul Unit, Scandinavia și Republica Cehă.

Analizând stafilococul auriu, echipa a găsit 16 tulpini de mecC-MRSA (numite după gena care conferă rezistență) și a cartografiat relațiile evolutive dintre ele comparând mutațiile din manualele lor de instrucțiuni genetice sau genomuri. Cercetătorii au dedus că cele mai vechi trei descendențe au apărut în urmă cu 130 până la 200 de ani în populațiile de arici, infectând periodic oamenii și bovinele cu mult înainte ca penicilina să ajungă pe piață în anii 1940.

„Nu există nicio îndoială că utilizarea antibioticelor este principalul motor al rezistenței la agenții patogeni umani. Acesta este un caz foarte special pe care îl putem urmări până la o origine”, spune Anders Larsen, microbiolog la Statens Serum Institut.

Istoria antibioticelor din ultimul secol este un ciclu de descoperiri de noi medicamente, urmat la scurt timp de rezistența microbiană la aceste medicamente. „Pentru că antibioticele sunt pe planetă de miliarde de ani, iar rezistența este veche de miliarde de ani. Dacă oamenii de știință nu înțeleg mai bine de unde vine rezistența, chiar dacă cercetătorii descoperă noi medicamente, tot ceea ce vom face este să ne recuperăm, spune Gerry Wright, biochimist la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada.

 

 

Sursă material https://www.sciencenews.org| Sursă imagine https://www.bbc.com/news/science-environment-59883336