Cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat un tip de bacterie care ar putea proteja oamenii de efectele secundare dăunătoare ale antibioticelor, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Biomedical Engineering.

Deși antibioticele rămân un instrument important pentru combaterea infecțiilor bacteriene, acestea pot elimina și bacteriile intestinale utile, ceea ce poate duce la diaree, inflamații sau infecții grave, cum ar fi clostridioides difficile. Utilizarea pe scară largă a antibioticelor a contribuit la răspândirea microbilor rezistenți la nivel mondial.

„De-a lungul vieții, acești microbi intestinali se adună într-o comunitate extrem de diversă care îndeplinește funcții importante în organism. Problema apare atunci când intervențiile, cum ar fi medicamentele sau anumite tipuri de diete, afectează compoziția microbiotei și creează o stare alterată, numită disbioză. Unele grupuri microbiene dispar, iar activitatea metabolică a altora crește. Acest dezechilibru poate duce la diverse probleme de sănătate.”

A declarat într-un comunicat Andrés Cubillos-Ruiz, autorul principal al studiului și cercetător științific la Centrul de Biologie Sintetică al MIT și la Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Harvard.

Cu ajutorul unui „bioterapeutic viu” sau a unei tulpini de bacterii modificate, Cubillos-Ruiz și colegii săi cred că ar putea avea o soluție nouă. Aceștia au modificat o tulpină de Lactococcus lactis, care poate fi consumată în condiții de siguranță de către oameni și care este adesea utilizată în producția de brânză, pentru a furniza o enzimă care poate distruge antibioticele beta-lactame. Multe dintre cele mai prescrise antibiotice din SUA, inclusiv penicilina, ampicilina și amoxicilina, intră în această categorie.

Prin modificarea genelor, cercetătorii au schimbat modul în care tulpina sintetizează enzima pentru a o împiedica să transfere această abilitate altor bacterii. Cu alte cuvinte, tratamentul reduce efectele nocive ale antibioticelor, dar le permite în continuare să acționeze împotriva infecțiilor.

Într-un studiu pe șoareci, oamenii de știință au constatat că bacteriile modificate au redus semnificativ daunele cauzate de ampicilină, iar microbii intestinali s-au recuperat după 3 zile. De asemenea, tulpina a făcut mai puțin probabilă prezența genelor de rezistență antimicrobiană în microbiomul intestinal și a împiedicat pierderea microbilor care luptă împotriva infecției cu clostridioides difficile. În schimb, șoarecii care au primit doar antibioticul au avut o pierdere mult mai mare a microbilor intestinali și niveluri ridicate de C. difficile în intestin.

Echipa de cercetători lucrează acum la o versiune a tratamentului care ar putea fi testată la persoanele care se confruntă cu un risc ridicat de a avea boli cauzate de disbioza intestinală din cauza antibioticelor. În cele din urmă, aceștia speră să aibă un tratament pentru orice persoană care trebuie să ia antibiotice pentru infecții bacteriene.

 

Sursă material https://www.webmd.com.