O analiză vastă a peste 10.000 de tipuri diferite de Mycobacterium tuberculosis din 23 de țări, a dezvăluit noi gene asociate cu rezistența la 13 antibiotice de prima și a doua linie. Lucrarea, realizată de Comprehensive Resistance Prediction for Tuberculosis: an International Consortium (CRyPTIC), este descrisă în două noi lucrări publicate în Revista PLOS Biology.
Tuberculoza (TBC) este o boală vindecabilă, care poate fi prevenită; 85% dintre cei afectați pot fi tratați cu succes cu un regim de medicamente, care durează timp de 6 luni. În ciuda acestui fapt, tuberculoza a ucis mai mulți oameni decât alte boli infecțioase în ultimii ani, iar tuberculoza rezistentă la medicamente este o amenințare continuă. O mai bună înțelegere a variantelor M. tuberculosis, care prezintă rezistență la antibiotice este importantă atât pentru o mai bună monitorizare a tulpinilor rezistente, cât și pentru dezvoltarea de noi medicamente.
În prima lucrare, cercetătorii au subliniat modul în care au sintetizat un set de date, care a cuprins 12.289 de date ce cuprindeau tulpini izolate de M. tuberculosis, procesate în laboratoarele partenere CRyPTIC din întreaga lume. Fiecare caz izolat a fost secvențiat și apoi testat pe o rețea de mare capacitate cu concentrații diferite de 13 antimicrobiene. Dintre probele incluse în conspect, 6.814 au fost rezistente la cel puțin un medicament, inclusiv 4.685 probe rezistente la mai multe medicamente sau la tratamentul de primă linie cu rifampicină.
În cea de-a doua lucrare, consorțiul și-a prezentat concluziile dintr-un studiu de asociere pe scară largă a genomului (GWAS) folosind cele 12.289 de date. Pentru toate cele 13 medicamente, grupul a descoperit variante necatalogate asociate cu creșteri semnificative ale concentrației minime inhibitoare – cea mai scăzută concentrație a unui antibiotic care oprește creșterea M. tuberculosis.
Analizând această concentrație s-au putut identifica variantele care provoacă doar modificări subtile ale răspunsului la antibiotice, care pot fi oprite prin creșterea dozei de medicament. Cercetătorii au selectat cele mai semnificative 20 de gene, care prezintă rezistență la fiecăre medicament și au descris în mod amănunțit, amploarea efectului și variațiile din cadrul acestor gene specifice.
„Studiul nostru demonstrează capacitatea parteneriatelor globale de a îmbunătăți substanțial cunoștințele noastre despre variantele genetice asociate cu rezistența antimicrobiană la M. tuberculosis”, declară autorii.
Împreună, lucrările descoperă nu numai gene specifice care pot fi urmărite pentru a înțelege mai bine caracteristicele rezistenței M. tuberculosis, ci și un cadru pentru studii viitoare asupra agentului patogen.
„Studiul nu este conceput pentru măsurarea prevalenței sau estimarea ratelor de eroare din „lumea reală” a instrumentelor de predicție a rezistenței; ci servește ca o resursă pentru a înțelege mecanismele genetice ale rezistenței și pentru a identifica lacunele importante privind diagnosticarea și modelele de rezistență la medicamente”, afirmă autorii studiului.
Sursă: MedicalXpress.com