Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) a apărut anterior administrării meticilinei în practica medicală, conform unui studiu publicat în Nature în ianuarie 2022. Linii de MRSA care s-au dezvoltat cu cel puţin 100 de ani înainte de utilizarea clinică a antibioticelor au fost identificate la aricii din Europa.

Aceste linii bacteriene se răspândesc la nivelul populaţiei de arici, precum şi între arici şi gazde secundare, inclusiv oameni. La arici, răspândirea tulpinilor de S. aureus rezistente la meticilină a reprezentat un avantaj selectiv, în contextul infecţiei simultane a gazdei cu Trichophyton erinacei, un dermatofit care infectează aricii şi produce compuşi cu activitate de tip antibiotic. Existența acestor rezervoare animale, în care bacteriile rezistente la antibiotice pot supraviețui și se pot răspândi oricând în populația umană, sugerează importanța implementării unei abordări de tip One Health în politicile de sănătate privind rezistența antimicrobiană.

Descoperirea penicilinei la începutul secolului XX a reprezentat unul dintre cele mai importante progrese ale medicinii. Introducerea antibioticelor în clinică pentru tratarea infecţiilor a condus la salvarea a nenumărate vieţi, însă fenomenul de dezvoltarea a rezistenţei la antibiotice s-a răspândit pe măsură ce antibioticele au fost utilizate din ce în ce mai des. Până în prezent, factorul considerat drept principal determinat al rezistenţei la antibiotice a patogenilor umani a fost reprezentat de administrarea pe scară largă a antibioticelor în context clinic.

 

 

Articolul integral poate fi citit pe raportuldegarda.ro.