Majoritatea pacienţilor cu COVID-19 care au fost internaţi în spitalele din Statele Unite în primele luni după izbucnirea pandemiei de coronavirus au primit antibiotice chiar înainte ca o infecţie bacteriană să fie confirmată, potrivit unui studiu publicat pe 10 martie.

Studiul realizat de Pew Charitable Trusts sugerează că astfel de medicamente au fost supra-prescrise între februarie şi iulie 2020, medicii încercând să trateze pacienţii cu COVID-19 în condiţiile în care opţiunile de tratament erau rare.

Antibioticele nu luptă împotriva virusurilor, însă sunt prescrise pentru tratamentul infecţiilor bacteriene secundare.

„În cele din urmă, ceea ce ne preocupă cu adevărat este ceea ce ar putea însemna aceste date în legătură cu lupta pe termen lung împotriva rezistenţei la antibiotice”, a declarat David Hyun, director de proiect al Pew Charitable Trusts.

Raportul, care a inclus date de la 5.838 de internări în spitale, evidenţiază riscul de a prescrie antibiotice fără a fi necesar, ceea ce ar putea accelera apariţia „superbacteriilor” rezistente la aceste medicamente.

Conform studiului, 52% din internări au condus la prescrierea a cel puţin unui antibiotic. În schimb, 20% dintre pacienţii internaţi cu COVID-19 au fost diagnosticaţi cu pneumonie bacteriană, iar 9% au fost diagnosticaţi cu infecţii ale tractului urinar.

În 96% din cazuri, pacientul a primit prima doză de antibiotic în 48 de ore de la internarea în spital.

Datele au arătat că majoritatea pacienţilor cărora li s-au administrat antibiotice imediat după internare nu au primit doze suplimentare după 48 de ore, sugerând unele progrese în eforturile de limitare a suprautilizării antibioticelor. AGERPRES