A trecut aproape un secol de cand descoperirea penicilinei a dat startul erei antibioticelor. De-a lungul anilor, medicamentele care omoara germenii au salvat milioane de vieti, facand posibila eradicarea tuberculozei, pneumoniei si a altor infectii bacteriene care au fost constituit un dezastru milenii intregi.

Un fenomen complex, cunoscut sub denumirea de rezistenta la antibiotice, este acum in atentia cercetatorilor.

Cercetarile au aratat ca administrarea de antibiotice poate provoca bacterii infectioase in organism si astfel sa dezvolte rezistenta la acestea. Acesti germeni rezistenti la medicamente pot declansa infectii ulterioare greu de tratat si pot raspandi  infectii rezistente la alte medicamente.

Expertii spun ca aceasta problema este agravata de utilizarea si recomandarea necorespunzatoare a antibioticelor de catre medici, spitale si pacienti, precum si de catre fermieri si angajatii din sectorul agricol (medicamentele sunt administrate in mod obisnuit la animale, ca si la la oameni).

Rezistenta la antibiotice reprezinta acum o amenintare intreaga lume. Anumite infectii ale pielii, boli cu transmitere sexuala, infectii ale tractului urinar si alte afectiuni care, odata, ar fi putut fi usor eradicate cu antibiotice comune, sunt acum rezistente la multiple medicamente. Unele infectii sunt rezistente la toate antibioticele, ceea ce inseamna ca nu mai este posibil un tratament eficient si care poate salva viata.

„Ne aflam intr-o situatie grea din cauza cresterii probabilitatii ca de fiecare data cand dezvoltam o infectie rezistenta, sa avem optiuni de tratament foarte limitate sau deloc”, spune Lauri Hicks, directorul biroului de administrare a antibioticelor la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Atlanta. „Nu numai ca avem mai multe sanse sa ajungem in spital, dar avem mai multe sanse sa se prelungeasca durata bolii. Chiar daca supravietuim bolii, atunci exista mai multe sanse sa avem consecinte negative pe termen lung”, adauga Lauri Hicks.

 

Articol preluat si tradus de pe NBCNews.com