Într-un nou studiu, cercetătorii de la Cedars-Sinai au descoperit că antibioticele au efecte adverse diferite asupra microbiotei intestinale, în funcție de sex. Rezultatele, publicate în jurnalul Frontiers in Microbiology, ar putea avea implicații în ceea ce privește utilizarea medicamentelor la oameni pentru a trata sau a pentru a preveni infecțiile bacteriene.
„Am descoperit că administrarea unui cocktail de antibiotice cu mai multe medicamente a dus la modificări semnificative și specifice fiecărui sex, modificări care au fost identificate în scaun, în intestinul gros și în intestinul subțire. De exemplu, în rândul rozătoarelor s-a observat o pierdere mai mare a diversității bacteriilor la masculi, comparativ cu femelele”, a spus dr. Ruchi Mathur, cercetătorul principal al studiului.
„Schimbările în diversitatea microbiotei ntestinale ar putea avea un impact negativ. Studiile anterioare asupra sănătății intestinale au demonstrat că diversitatea microbiană generală promovează vitalitatea și rezistența, deseori creând un microbiotă intestinală mai sănătoasă”, a spus dr. Mathur, medic endocrinolog.
În cadrul studiului controlat, cu ajutorul șoarecilor de laborator, cercetătorii au comparat compoziția microbiotei intestinale la masculi și femele înainte, în timpul și după tratamentul cu antibiotice cu spectru larg (inclusiv vancomicină, ampicilină, metronidazol și neomicină).
„Am urmărit șoarecii și după ce antibioticele au fost oprite și am constatat că multe dintre schimbările specifice sexului, pe care le-am observat în timpul tratamentului, au persistat. Pe durata studiului, bacteriile din intestin nu a revenit la compoziția lor dinainte de antibiotice, la niciunul dintre sexe”, a declarat Gonzalo Parodi, prim autor al lucrării.
Au existat unele studii care au identificat efecte antibioticelor asupra microbiotei intestinale, în funcție de sex. Cercetătorii de la Cedars-Sinai subliniază că acesta este primul studiu care analizează modificările induse de antibiotice la nivelul intestinului subțire.
„Este dificil să descoperi impactul medicamentelor dacă microbita intestinală ale animalelor de laborator este diferit la începutul perioadei de studiu. Astfel, am folosit rozătoare cu profiluri intestinale similare. Acest lucru ne-a permis să identificăm schimbările apărute la femele și masculi, schimbări care, în mod obișnuit, ar putea fi atribuite impactului antibioticelor în timpul și după expunerea la medicamente”, a declarat dr. Mark Pimentel, director al programului MAST și coautorul studiului.
Sunt necesare mai multe studii, în care să fie folosite diferite combinații de antibiotice și diferiți timpi de expunere. Cercetătorii spun că dacă se demonstrează că aceste descoperiri sunt valabile și pentru oameni, cercetarea ar putea avea implicații asupra modului în care sunt prescrise antibioticele.
„Sexul persoanei este o variabilă biologică și, ca orice variabilă, trebuie luată în considerare atât în cercetarea de bază, cât și în cea medicală. În prezent, luăm în considerare factori precum funcția rinichilor și greutatea atunci când administrăm medicamente pacienților. În funcție de rezultatele cercetărilor ulterioare, în special la oameni, sexul pacienților poate reprezenta pe viitor un aspect important atunci când sunt prescrise antibiotice”, a spus Mathur.
Sursă: www.technologynetworks.com