”Asistăm la o creștere îngrijorătoare a numărului de decese atribuite infecțiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene, mai ales în cazul celor care sunt rezistente la tratamentul antimicrobian de ultimă linie”, susține în deschiderea unui comunicat, Andrea Ammon, director ECDC.
Potrivit unui nou raport, publicat de ECDC cu ocazia Zilei Europeane de Conștientizare a Antibioticelor, în fiecare an mor peste 35 000 de persoane din cauza infecțiilor rezistente la antimicrobiene. Altfel spus, în fiecare zi aproape 100 de persoane mor din cauza acestor infecții în UE/SEE. Prin urmare, impactul rezistenței antimicrobiene asupra sănătății este comparabil cu impactul combinat al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA. Aproximativ 70% din această povară se datorează infecțiilor asociate asistenței medicale. Procentul ar putea fi ușor redus prin măsuri adecvate de prevenire și control al infecțiilor, precum și administrarea antibioticelor în instituțiile de asistență medicală.
Rezistența antimicrobiană este o pandemie tăcută și lentă. Nu produce valurile și vârfurile la care am asistat recent în timpul pandemiei de COVID-19. Există niveluri ridicate de rezistență la antimicrobiene pentru mai multe combinații importante de grupuri de bacterii, în timp ce continuă să apară noi agenți patogeni rezistenți la antimicrobiene. Un astfel de exemplu este specia Acinetobacter, un agent patogen care este foarte greu de distrus odată stabilit în unitățile medicale. În 2021, numărul cazurilor raportate de specii de Acinetobacter rezistente la diferite grupuri de antimicrobiene a fost mai mult decât dublu (+121%) mediei pentru perioada 2018-2019.
”Vestea bună este că datele noastre arată o scădere cu 23% a consumului total de antimicrobiene, în sectoarele de îngrijire primară și spitale, pentru perioada 2012-2021. Deși aceasta reprezintă o realizare, consumul de antibiotice „cu spectru larg”, în spitale, a crescut cu 15% în perioada 2012 – 2021. De asemenea, consumul de carbapeneme a crescut cu 34%, iar proporția de antibiotice „de rezervă” –antibiotice care ar trebui rezervate pentru tratamentul infecțiilor multirezistente confirmate sau suspectate – s-a dublat în același interval de timp”, declară Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.
Aceasta continua: ”Este evident că trebuie să ne consolidăm activitatea în unitățile de asistență medicală, deoarece rezistența la antimicrobiene este o amenințare serioasă. De aceea, în următorii ani vom continua să furnizăm date și recomandări pentru a facilita luarea deciziilor bazate pe dovezi la nivel național și la nivel european. De asemenea, vom continua să coordonăm „Ziua europeană de conștientizare a antibioticelor”, o inițiativă europeană de sănătate care oferă o platformă și sprijin pentru campaniile naționale privind utilizarea prudentă a antibioticelor.”
”Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda rezistența la antimicrobiene, inclusiv îmbunătățirea practicilor de prevenire și control al infecțiilor, dezvoltarea de noi medicamente antimicrobiene și reducerea utilizării inutile a acestor medicamente. Doar împreună ne putem asigura că acestea rămân eficiente”, concluzionează Ammon.
Sursă: www.ecdc.europa.eu