”Sfârșitul anului 2022 vine cu vești bune. În decembrie, noul Regulament de consolidare a mandatului nostru a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta marchează pasul final al unui proces care a început în anul 2020, când Comisia Europeană, pe baza experienței acumulate în timpul pandemiei COVID-19, a propus un nou cadru de securitate a sănătății sub forma unei Uniuni Europene a Sănătății”, declară în deschiderea declarației Andrea Ammon, director ECDC.

Acest lucru permite ECDC să adopte un rol mai puternic în sprijinirea statelor membre ale UE în prevenirea și controlul amenințărilor legate de bolile infecțioase și să îmbunătățească pregătirea și răspunsul european înaintea provocărilor viitoare de sănătate publică.

Regulamentul face parte dintr-un pachet care include alte trei acte legislative:

  • un regulament care acordă Agenției Europene pentru Medicamente un rol mai puternic;
  • un regulament privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății:
  • un regulament privind cadrul de măsuri pentru asigurarea aprovizionării în cazul unei crize -contramăsuri medicale relevante în cazul apariției unei urgențe de sănătate publică la nivelul Uniunii.

Noua legislație urmărește să consolideze capacitatea UE de a preveni, pregăti și gestiona focarele de boli transmisibile.

”ECDC va coopera cu Comisia Europeană, autoritățile naționale, organismele UE și organizațiile internaționale pentru a se asigura că activitățile întreprinse sunt consecvente și se completează reciproc. Pentru a genera date în timp uti, care să fie și comparabile, ECDC va coordona standardizarea procedurilor de colectare a datelor, validarea datelor, analiza și diseminarea datelor la nivelul UE. În plus, ECDC va monitoriza îndeaproape capacitatea sistemelor naționale de sănătate de a detecta, de a preveni, de a răspunde focarelor de boli transmisibile, de a identifica lacunele și de a oferi recomandări bazate pe dovezi științifice”, concluzionează Andrea Ammon.

 

Sursă: www.ecdc.europa.eu