Antibioticele sunt esențiale în medicina modernă, utilizate în mod regulat pentru a trata infecțiile bacteriene și pentru a preveni infecțiile în timpul intervențiilor chirurgicale. Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a antibioticelor a dus la dezvoltarea rezistenței, reprezentând o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică.

Un studiu recent publicat în PLOS Biology evidențiază nevoia urgentă de noi strategii de control al infecțiilor bacteriene din cauza amenințării tot mai mari a agenților patogeni rezistenți la antimicrobiene. Utilizarea corectă a antibioticelor, diagnosticarea rapidă și dezvoltarea atentă a noilor agenți antimicrobieni sunt cruciale.

Rezistența la antimicrobiene devine o provocare presantă a sănătății globale. Datele recente ale Organizației Mondiale a Sănătății subliniază gravitatea acestei probleme, unele țări raportând rate de rezistență de până la 42% pentru anumite tulpini bacteriene comune. În SUA, Centers for Disease Control and Prevention estimează că, anul apar peste 2 milioane de infecții rezistente la antibiotice, subliniind urgența abordării acestei crize.

Studiul a explorat dacă combinarea aleatorie a noilor peptide dezvoltate cu efecte antimicrobiene pot reduce semnificativ riscul de evoluție a rezistenței, comparativ cu peptidele antimicrobiene cu o singură secvență. Echipa de cercetare a folosit agentul patogen din clasa Pseudomonas aeruginosa, o bacterie cunoscută pentru infecțiile grave provocate din cauza rezistenței inerente la multe clase de medicamente și capacității sale de a forma biofilme.

Pseudomonas aeruginosa a fost cultivat experimental în prezența peptidelor antimicrobiene sau a amestecurilor aleatorii de peptide antimicrobiene pentru a evalua evoluția rezistenței și rezistența încrucișată între tratamente. Studiul a examinat, de asemenea, costurile rezistenței la creșterea bacteriilor și a folosit secvențierea întregului genom pentru a identifica mutațiile responsabile de rezistență. În plus, au fost analizate modificări ale farmacodinamicii tulpinilor bacteriene evoluate.

Descoperirile sugerează că amestecurile (cocktailurile) aleatorii de peptide antimicrobiene prezintă un risc mult mai mic de evoluție a rezistenței în comparație cu peptidele antimicrobiene unice și previn, în mare parte, rezistența încrucișată la alte tratamente, menținând sau îmbunătățind în același timp sensibilitatea la medicamente.

Studiul a fost condus de Prof. Zvi Hayouka de la Institutul de Biochimie, Știință Alimentară și Nutriție de la Facultatea de Agricultură, Alimentație și Mediu din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim și Prof. Jens Rolff de la Freie Universität Berlin, împreună cuDr. Bernardo Antunes.

Prof. Hayouka a subliniat semnificația muncii lor, declarând: „Amenințarea tot mai mare a bacteriilor rezistente la antibiotice necesită soluții inovatoare. Cercetările noastre privind amestecurile aleatorii de peptide antimicrobiene prezintă o abordare promițătoare pentru a depăși rezistența bacteriană, oferind o alternativă viabilă la antibioticele tradiționale și protejarea sănătății publice.”

Această cercetare sugerează că Pseudomonas aeruginosa poate detecta acești agenți antimicrobieni, dar nu poate dezvolta rezistență eficientă în decurs de 4 săptămâni in vitro. În plus, aceste cocktailuri cu peptide antimicrobiene sunt accesibile pentru sinteză și s-au dovedit a fi non-toxice și nehemolitice într-un model de șoarece, cu profiluri puternice de eficacitate.

Descoperirile pledează pentru utilizarea de cocktailuri aleatorii de peptide antimicrobiene în locul peptidelor individuale, deoarece, in vitro a fost dovedită dezvoltarea rezistenței împotriva peptidelor individuale.

Cercetările ulterioare ar trebui să exploreze interacțiunea acestor amestecuri aleatorii de peptide cu sistemul imunitar al gazdei. Folosirea de peptide care acționează sinergic cu răspunsul gazdei ar putea diminua cerințele de dozare și efectele secundare. Această abordare ar putea fi o metodă rentabilă pentru a reduce încărcăturile bacteriene și pentru a preveni rezistența.

„Va mai trece ceva timp până când vom fi pregătiți pentru aplicații practice. Totuși, munca noastră actuală demonstrează potențialul pe care îl au aceste combinații atunci când vine vorba de reducerea rezistenței antimicrobiene”, a declarat prof. Jens Rolff.

 

Sursa informațiilor: medicalxpress.com

Poza: Imagine microscopică a bacteriilor gram-negative Pseudomonas aeruginosa (tije roz-roșii)

Antibioticele sunt esențiale în medicina modernă, utilizate în mod regulat pentru a trata infecțiile bacteriene și pentru a preveni infecțiile în timpul intervențiilor chirurgicale. Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a antibioticelor a dus la dezvoltarea rezistenței, reprezentând o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică.

Un studiu recent publicat în PLOS Biology evidențiază nevoia urgentă de noi strategii de control al infecțiilor bacteriene din cauza amenințării tot mai mari a agenților patogeni rezistenți la antimicrobiene. Utilizarea corectă a antibioticelor, diagnosticarea rapidă și dezvoltarea atentă a noilor agenți antimicrobieni sunt cruciale.

Rezistența la antimicrobiene devine o provocare presantă a sănătății globale. Datele recente ale Organizației Mondiale a Sănătății subliniază gravitatea acestei probleme, unele țări raportând rate de rezistență de până la 42% pentru anumite tulpini bacteriene comune. În SUA, Centers for Disease Control and Prevention estimează că, anul apar peste 2 milioane de infecții rezistente la antibiotice, subliniind urgența abordării acestei crize.

Studiul a explorat dacă combinarea aleatorie a noilor peptide dezvoltate cu efecte antimicrobiene pot reduce semnificativ riscul de evoluție a rezistenței, comparativ cu peptidele antimicrobiene cu o singură secvență. Echipa de cercetare a folosit agentul patogen ESKAPE Pseudomonas aeruginosa, o bacterie cunoscută pentru infecțiile grave provocate din cauza rezistenței inerente la multe clase de medicamente și capacității sale de a forma biofilme.

Pseudomonas aeruginosa a fost dezvoltat experimental în prezența peptidelor antimicrobiene sau a amestecurilor aleatorii de peptide antimicrobiene pentru a evalua evoluția rezistenței și rezistența încrucișată între tratamente. Studiul a examinat, de asemenea, costurile de fitness ale rezistenței la creșterea bacteriilor și a folosit secvențierea întregului genom pentru a identifica mutațiile responsabile de rezistență. În plus, au fost analizate modificări ale farmacodinamicii tulpinilor bacteriene evoluate.

Descoperirile sugerează că amestecurile (cocktailurile) aleatorii de peptide antimicrobiene prezintă un risc mult mai mic de evoluție a rezistenței în comparație cu peptidele antimicrobiene unice și previn, în mare parte, rezistența încrucișată la alte tratamente, menținând sau îmbunătățind în același timp sensibilitatea la medicamente.

Studiul a fost condus de Prof. Zvi Hayouka de la Institutul de Biochimie, Știință Alimentară și Nutriție de la Facultatea de Agricultură, Alimentație și Mediu din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim și Prof. Jens Rolff de la Freie Universität Berlin, împreună cuDr. Bernardo Antunes.

Prof. Hayouka a subliniat semnificația muncii lor, declarând: „Amenințarea tot mai mare a bacteriilor rezistente la antibiotice necesită soluții inovatoare. Cercetările noastre privind amestecurile aleatorii de peptide antimicrobiene prezintă o abordare promițătoare pentru a depăși rezistența bacteriană, oferind o alternativă viabilă la antibioticele tradiționale și protejarea sănătății publice.”

Această cercetare sugerează că Pseudomonas aeruginosa poate detecta acești agenți antimicrobieni, dar nu poate dezvolta rezistență eficientă în decurs de 4 săptămâni in vitro. În plus, aceste cocktailuri cu peptide antimicrobiene sunt accesibile pentru sinteză și s-au dovedit a fi non-toxice și nehemolitice într-un model de șoarece, cu profiluri puternice de eficacitate.

Descoperirile pledează pentru utilizarea de cocktailuri aleatorii de peptide antimicrobiene în locul peptidelor individuale, deoarece, in vitro a fost dovedită dezvoltarea rezistenței împotriva peptidelor individuale. În ciuda faptului că unele antibiotice, cum ar fi Teixobactin, au fost inițial considerate „rezistente”, acest lucru a fost ulterior respins, necesitând prudență.

Cercetările ulterioare ar trebui să exploreze interacțiunea acestor amestecuri aleatorii de peptide cu sistemul imunitar al gazdei. Folosirea de peptide care sinergizează cu răspunsul gazdei ar putea diminua cerințele de dozare și efectele secundare. Această abordare ar putea fi o metodă rentabilă pentru a reduce încărcăturile bacteriene și pentru a preveni rezistența.

„Va mai trece ceva timp până când vom fi pregătiți pentru aplicații practice. Totuși, munca noastră actuală demonstrează potențialul pe care îl au aceste combinații atunci când vine vorba de reducerea rezistenței antimicrobiene”, a declarat prof. Jens Rolff.

 

Sursa informațiilor: medicalxpress.com

Poza: Imagine microscopică a bacteriilor gram-negative Pseudomonas aeruginosa (tije roz-roșii)