Un nou antibiotic poate pătrunde eficient în leziunile provocate de tuberculoză (TBC) pentru a lupta împotriva bacteriilor din zonele greu accesibile. Antibioticul ajunge în interiorul granuloamele necrotice provocate de Mycobacterium tuberculosis.
Tratamentul tuberculozei necesită, de obicei, câteva luni de terapie cu antibiotice, dar apariția formelor de tuberculoză rezistente la medicamente a condus la o nevoie urgentă de noi medicamente.
Noul antibiotic (BTZ-043), dezvoltat în comun de cercetătorii Centrului German de Cercetare a Infecțiilor (DZIF), Institutul pentru Boli Infecțioase și Medicină Tropicală de la Spitalul Universitar LMU din München și Institutul Hans Knöll (Leibniz-HKI) a demonstrat o acțiune bactericidă bună în studiile clinice. Într-un studiu publicat recent în renumitul jurnal Nature Communications, oamenii de știință au înregistrat progrese importante în cercetarea acestui medicament. Ei au reușit să demontreze că acesta pătrunde eficient în leziunile provocate de TBC și se acumulează în concentrații mari. Astfel, medicamentul poate lupta împotriva bacilului Koch (Mycobacterium tuberculosis) chiar și în zonele greu accesibile.
O trăsătură caracteristică a tuberculozei (tubercul = umflarea nodulară) este formarea de granuloame. Granuloamele sunt compuse dintr-o capsulă fibroasă care înconjoară un strat de celule imunitare și un miez necrotic unde bacteriile se pot ascunde și supraviețui.
Zonele necrotice reprezintă o provocare deosebită, deoarece sângele nu circulă în aceste zone, ceea ce face dificil accesul antibioticelor. Folosind un model de șoarece care reflectă patologia TBC a necrozei granulomului la om, echipa de cercetare a demonstrat capacitatea remarcabilă a noului antibiotic de a pătrunde eficient, de a se acumula și de a reduce încărcătura bacteriană din aceste granuloame necrotice.
Cercetătorii au exploatat un model avansat de șoarece în care o modificare genetică determină dezvoltarea granuloamelor la aceste animale, similare cu cele găsite la pacienții cu TBC. Concentrația de antibiotic în interiorul leziunilor a fost mai mare decât concentrația minimă necesară pentru a combate eficient Mycobacterium tuberculosis.
Spectrometria de masă de înaltă rezoluție -MALDI, a evidențiat și capacitatea unică a BTZ-043 de a pătrunde adânc în compartimentele celulare ale leziunilor și complet în centrele necrotice.
„Studiul nostru reprezintă un pas important în dezvoltarea de noi antibiotice împotriva tuberculozei, deoarece am reușit – pentru prima dată – să vizualizăm distribuția unui medicament TBC în stadiu clinic în curs de dezvoltare, în granulom” –profesorul Andreas Römpp de la Universitatea din Bayreuth, autorul al studiului.
„Abilitatea BTZ-043 de a ajunge și de a acționa în aceste leziuni greu de atins indică un efect bactericid puternic care ar putea face terapia împotriva tuberculozei mai eficientă” – Dr. Kerstin Walter, cercetător la Centrul de Cercetare Borstel, Leibniz.
„Dezvoltarea acestui model avansat de șoarece, care, spre deosebire de multe modele utilizate în mod obișnuit, reproduce foarte bine patologia tuberculozei umane, este o piatră de hotar în căutarea de noi antibiotice împotriva tuberculozei” – Dr. Christoph Hölscher, lider al grupului de cercetare la Centrul de Cercetare Borstel.
„Aceste descoperiri sunt promițătoare pentru milioanele de oameni care suferă de tuberculoză din întreaga lume și oferă o privire asupra unui viitor în care leziunile mai puțin accesibile pot fi țintite cu un alt medicament. Pe măsură ce cercetarea progresează, potențialul BTZ-043 de a îmbunătăți rezultatele clinice pentru pacienții cu tuberculoză devine mai clar” – Dr. Julia Dreisbach, manager de program științific al institutului BTZ-Pical München43.
Sursa informațiilor: www.technologynetworks.com