Odată cu lansarea de către Guvernul din India a primului antibiotic dezvoltat la nivel local, numit nafitromicina și care vizează combaterea rezistenței antimicrobiene (RAM), există speranțe pentru tratarea pneumoniei rezistente la medicamente, care este responsabilă pentru peste două milioane de decese la nivel global în fiecare an.

Este o descoperire medicală istorică, fiind primul antibiotic nou din clasa sa, dezvoltat la nivel global, după mai bine de 30 de ani.

„Această dezvoltare este crucială, deoarece pneumonia rămâne una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel global, în special în țările în curs de dezvoltare. Rezistența la antimicrobiene a făcut ca multe tratamente existente, cum ar fi azitromicina, să fie ineficiente. Deci, acest antibiotic «schimbă regulile jocului»”, a afirmat Dr. Rajesh Chawla, consultant senior în cadrul Indraprastha Apollo Hospitals din New Delhi.

India înregistrează în prezent 23% din povara mondială a pneumoniei comunitare. Nafitromicina este de 10 ori mai puternică decât azitromicina, o soluție mai sigură, mai rapidă și mai tolerabilă pentru pacienți. Rezultatul său este bun cu doar un regim de trei zile, așa cum a fost validat de studiile clinice. Este conceput pentru a trata pneumonia bacteriană dobândită în comunitate (CABP), o boală severă cauzată de bacterii rezistente la medicamente, care afectează în mod disproporționat populațiile vulnerabile, inclusiv copiii și vârstnicii, precum și persoanele cu imunitate compromisă, cum ar fi pacienții cu diabet și cancer.

„Se așteaptă ca acest antibiotic să îmbunătățească rezultatele pacienților și să reducă costurile îngrijirilor medicale asociate cu șederea prelungită în spital și cu tratamente ineficiente”, a declarat dr. Chawla.

„Nafitromicina este de 10 ori mai puternică decât azitromicina și oferă o expunere pulmonară de opt ori mai mare, ceea ce înseamnă că poate atinge concentrații eficiente la nivelul plămânilor. Aceasta poate trata infecțiile cauzate de bacterii rezistente care au devenit din ce în ce mai răspândite. În plus, regimul de dozare simplificat al Nafitromicinei – o dată pe zi timp de trei zile – îmbunătățește aderența pacientului și rezultatele tratamentului. Rata sa ridicată de vindecare clinică de 96,7% demonstrează fiabilitatea acestuia”.

În plus, antibioticul are efecte secundare gastrointestinale minime, nu prezintă interacțiuni semnificative cu alte medicamente sau alimente, ceea ce îl face o opțiune pentru pacienți.

De ce este pneumonia rezistentă la medicamente o provocare pentru sănătatea publică din India?

Antibioticele standard sunt ineficiente împotriva pneumoniei cauzate de tulpini bacteriene rezistente: „În India, această problemă este exacerbată de utilizarea abuzivă a antibioticelor și de prescrierea excesivă, ceea ce face ca bacteria să devină rezistentă la acestea în timp. Studiile indică faptul că aproape 50% din cazurile de pneumonie din India pot implica agenți patogeni rezistenți la medicamente, ceea ce ne face una dintre țările cele mai afectate de această criză.”

Apoi, există factori precum igienizarea deficitară, lipsa accesului la asistență medicală și practicile de automedicație care complică și mai mult situația: „Avem nevoie de eforturi coordonate care să implice campanii de conștientizare a publicului cu privire la utilizarea responsabilă a antibioticelor, capacități de diagnosticare îmbunătățite și tratamente inovatoare care pot fi eficiente pentru generațiile viitoare”.

Sursa informațiilor: indianexpress.com