Un studiu realizat de The Lancet Medical Journal a demonstrat că în anul 2019, din cele 1,27 milioane de decese direct atribuite rezistenței antimicrobiene (AMR), 73% au fost cauzate de următorii șase agenți patogeni:

  1. Escherichia coli
  2. Staphylococcus aureus
  3. Klebsiella pneumoniae
  4. Streptococcus pneumoniae
  5. Acinetobacter baumannii
  6. Pseudomonas aeruginosa

Până în prezent, acest studiu este cea mai cuprinzătoare analiză a poverii infecțiilor rezistente la antibiotice, realizând estimări pentru 204 de țări și teritorii, 23 de agenți patogeni bacterieni și pentru 88 de grupări patogen-medicament.

1. Escherichia coli (abreviată ca E. coli) este o bacterie care se găsește în mediu, alimente și intestine. E. coli reprezintă un grup mare și divers de bacterii. Chiar dacă, majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive, altele pot provoca boli. O parte din tulpini pot cauza diaree, în timp ce altele duc la infecții ale tractului urinar, pneumonie, probleme respiratorii etc.

2. Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) este un germen pe care aproximativ 30% dintre oameni îl poartă în nas. Stafilococul nu provoacă  niciun rău; cu toate acestea, uneori, stafilococul cauzează infecții.

Infecțiile cu stafilococ sunt cauzate de mai multe tipuri diferite de germeni stafilococi, inclusiv:

  • Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA)
  • Staphylococcus aureus sensibil la meticilină (MSSA)
  • Staphylococcus aureus intermediar cu vancomicină (VISA)
  • Staphylococcus aureus rezistent la vancomicină (VRSA)

MRSA este cel mai cunoscut tip, orice infecție cu stafilococ poate fi periculoasă chiar dacă nu este rezistentă la antibiotice.

3. Klebsiella pneumoniae este o specie de bacterie Gram-negativă care poate provoca diferite tipuri de infecții asociate asistenței medicale, inclusiv: pneumonie, infecții ale fluxului sanguin, infecții ale rănilor, ale plăgii postoperatorii și meningită. Klebsiella a dezvoltat rezistență la carbapeneme, o clasă de antibiotice.

În spațiile medicale, infecțiile cu Klebsiella apar frecvent în rândul pacienților a căror îngrijire necesită dispozitive precum ventilatoare sau catetere intravenoase și la pacienții care urmează cure lungi cu anumite antibiotice. De obicei, oamenii sănătoși nu fac infecții cu Klebsiella.

4. Streptococcus pneumoniae face parte categoria bacteriilor gram-pozitive, fiind o bacterie anaerobă facultativă, în formă de lancetă, cu peste 100 de serotipuri cunoscute. Bacteria streptococcus pneumoniae cauzează boala pneumococică. De asemenea, se găsește în mod obișnuit în tractul respirator al oamenilor sănătoși, în special al copiilor.

În anul 2019, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat cu privire la rezistența la antibiotice în SUA și a inclus cele mai recente estimări naționale privind rata de deces și infecții care reprezintă o amenințarea continuă a rezistenței la antibiotice. Bacteria S. pneumoniae rezistenă la medicamente a fost identificată ca fiind o amenințare serioasă.

5. Acinetobacter baumannii face parte dintr-un grup de bacterii, care se găsesc în mod obișnuit în mediu (sol și apă). Deși există multe tipuri, cea mai frecventă cauză a infecțiilor este Acinetobacter baumannii, care reprezintă majoritatea infecțiilor cu Acinetobacter la oameni. Acinetobacter baumannii poate provoca infecții ale tractului urinar, infecții în sânge sau la nivelul plămânilor.

6.Pseudomonas aeruginosa este un tip de bacterie întâlnită în mod obișnuit în mediu (solul și apa). Dintre numeroasele tipuri diferite de Pseudomonas, cea care provoacă cel mai adesea infecții la oameni se numește Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca infecții în sânge, plămâni (pneumonie) sau în alte părți ale corpului după o intervenție chirurgicală.

În anul 2017, în Statele Unite ale Americii, Pseudomonas aeruginosa rezistentă la antibiotice a cauzat 32.600 de infecții în rândul pacienților spitalizați și aproximativ 2.700 de decese.

 

Aceste bacterii găsesc în mod constant noi modalități de a evita efectele antibioticelor folosite pentru a trata infecțiile pe care le provoacă.

 

Sursă material și foto: www.linkedin.com